Η Συμμαχία

Η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» είναι ένα δίκτυο 28 επιστημονικών εταιρειών και άλλων φορέων με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα μέσω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτείας, της επιστημονικής εκπαίδευσης της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας για την διαχείριση των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία. Η «Συμμαχία» εργάζεται με στόχο την έγκυρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση του κοινού έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση της παχυσαρκίας από την παιδική έως την ενήλικη ζωή, καταπολεμώντας το στίγμα για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, και εντέλει κατακτώντας τη συνειδητοποίηση πως η παχυσαρκία είναι θέμα υγείας και όχι αισθητικής. Η «Συμμαχία» υιοθετεί μια διεπιστημονική προσέγγιση της πρόληψης και της θεραπείας και επιδιώκει να είναι αρωγός της πολιτείας στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Οι 28 εταιρείες που απαρτίζουν τη «Συμμαχία», αριθμούν περίπου 12.000 μέλη και αποτελούν την πιο ενημερωμένη και εξειδικευμένη επιστημονική κοινότητα που μελετά και καταγράφει τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικονομία. 

Η ΑΜΚΕ ‘Action4Obesity’

Το δίκτυο της «Συμμαχίας» συστάθηκε το 2021, ενώ από τον Ιούλιο 2023, η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» απέκτησε τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ). Αυτή η νομική μορφή επιλέχθηκε προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία και η δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης, αλλά και συμμετοχής σε επιστημονικά προγράμματα, έργα και δίκτυα, εθνικά και διεθνή. Στην ΑΜΚΕ ‘action4obesity’ συμμετέχουν τα 18 από τα 28 μέλη της «Συμμαχίας», δηλαδή όλα τα μέλη που δεν είχαν περιορισμούς νομικής φύσης για να συμμετέχουν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα action4obesity.gr για να ενημερωθείτε για τις δράσεις της «Συμμαχίας» και τα νέα των μελών της.